Часовникът е като колата - сменя му се маслото

Посланик на швейцарското часовникарство
събота, 14 ноември, 2009

Тик-так, тик-так - ама не! Не е така просто. За да е равномерно тиктакането на механичния часовник са му нужни редовни грижи. На всеки 3-4 години да се носи човек на часовникар, да се внимава да не го "пече" на плажа, а зимата - да е надлежно скрит под ръкава му.

Това не са тайни за хората, които разбират от часовници, но има и лаици, които пазят семейната скъпоценност в шкафа, а не са си и помисляли, че часовникът е като автомобилния двигател - ако не му сменяш редовно маслото, може да се получат сакатлъци.

Един млад, но печен в занаята часовникар, разказа тези и други интересни подробности читателите на "24 часа". Калоян Стоянов е завършил най-престижното швейцарско училище за часовникари Wostep. Там всяка година приемат по 6-ма души от цял свят, които се обучават при най-големите майстори на часовници. Калоян и приятелят му Боян са единствените българи, които някога са учили и завършили там.

Голям сакатлък се получава, ако ударите лошо часовника. Частите може да не се счупят, но да се усучат така, че да нарушат вътрешната хармония на механизма. Дори най-малкото колелце да започне да "куца", цялата фина машинарийка вътре ще загуби безпогрешния си ход. Когато го занесете на майстор, той проверява как работи машинката, поставена в 6 позиции - 2 хоризонтални и 4 вертикални (на 12, 16, 3 и 9 часа). Във всяка от тях трябва да отчита времето с разлика от 3 секунди в рамките на 24 часа. Това не значи, че ще чакаме 6 по 24 часа за проверката. Има си уред (виброграф), който изчислява това.

Калоян обяснява защо е нужно да се носи редовно часовникът на поддръжка. “На колата на 10 000 км й сменяш маслото, нали? Часовникът има 21 000 вибрации в час. За един месец той извършва работа, която е еквивалент на 10 000 км.”

Ако маслото не е читаво, то няма да смазва добре. При това положение определени части ще започнат да се изтъркват и ще се наруши равновесеието в механизма.

Смазката трябва да е съвсем прясна. На това много се държи в Швейцария. Тъй като трайността й е 6 месеца, изтече ли - се изхвърля, независимо колко е останало в опаковката.

При температури от минус 10-минус 15 градуса и над 40 маслото си променя вискозитета и ве един момент, вместо да смазва пречи. Започва самото то започва да създава търкане и миниатюрните зъбчати колелца се изтриват. От скъп часовник можем да направим по-скъп и много богати хора го правят, разказва Калоян. Купуват часовник за около 1000 евро, слагат му диаманти за още 7000 - и ето ти модел за 150 000 - различи го, ако можеш. Това се нарича тунинговане на часовника.

ЕЛИЗАБЕТ РАДКОВА, ПИЕР ПЕТРОВ

Три строшени часовника - и действай!

Обучението внай-престижното швейцарско училище за часовникари Wostep е 5 пълни месеца. Спонсорирано е от 90% от всички часовникарски фирми по света. Стипендията е на швейцарските часовникарски компании.

Първоначално приемът е по документи. “Общо взето, приеха ни на чист късмет - защото сме българи", смее се Калоян Стоянов - един от двамата българи, които някога са завършвали там.

На място има практически изпит. “Дават ти 4-5 часовника с дефекти, създадени от учителите. Оценяват те не, че часовникът ще работи, а по какъв начин е отстранен дефектът и дали си го видял изобщо. Много проблеми са почти невидими за часовникарите."

Изпитътза завършване е следният: два механични часовника и един кварцов. Натрошени умишлено от майсторите, те трябва да бъдат поправени за ден и половина. “Накрая нямах част от тялото, която да не е изтръпнала”, споделя Калоян, който е сред 5-мата щастливци, завършили в неговия курс.

Сега е решил да отвори ателие с най новото възможно ообрудване. “Съвременното часовникарство без микроскоп и без миялна машина е невъзможно”, казва той и обяснява, че частите се поставят в специални кошнички и миалната ги чисти с ултразвук и химикали.


източник: в-к 24 Часа

created by: AlfaBrand